Västerbottenjournalistik – Det går bra nu

Elin Tuborg, journalist från Västerbottens Kuriren nominerad till årets grävspade 2016. Foto: Ritu Andersson

Elin Turborn, journalist från Västerbottens Kuriren nominerad till årets grävspade 2016.                             Foto: Ritu  Andersson

Västerbottens-Kuriren (En av Umeås dagstidningar) med dess grävjournalistikgrupp avslöjande under 2015 Studiefrämjandets bidragsfusk. Något som nu har nominerats till Guldspaden,  i den klassen, ”liten tidning” där numera också Dagens Industri och Sydsvenskan återfinns.
– Det här är helt otroligt, jag är jätteglad. Anledningen till att jag började arbeta som journalist var att jag ville berätta om missförhållanden och kunna åstadkomma förändring. Det här hade aldrig kommit fram utan vår granskning, säger Elin Turborn.

Här kan du läsa alla delar i granskningen om Studiefrämjandets fusk.

Nominerade till Guldspaden, klassen liten tidning:

  • Cirkelbluffen: Elin Turborn, Västerbottens-Kuriren
  • Fallet Stefan: Jan Westerberg, Piteå-Tidningen
  • Barnen som väckte hatarna: Jens Mikkelsen, Hussein el-Alawi och Fedrico Moreno, Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan

Ytterligare en guldspadekandidat från Umeås journalistkår

Arne Müller, redaktör på SVT nyheter Västerbotten, är nominerad i klassen bok för Norrlandsparadoxen. I boken Norrlandsparadoxen granskar Müller vad vindkraft och gruvinvesteringarna ger tillbaka till Norrland.

–Jag är ärligt talat väldigt omtumlad över beskedet. Och väldigt glad, säger Arne Müller.

Västerbottens-kuriren nominerad till årets redaktion

Dessutom har Västerbottens-Kuriren blivit nominerad till årets redaktion.
– Vi har en redaktion som drivs av genuin känsla för det publicistiska uppdraget. Vi vill vara en stark kraft inom opinionsbildning, satsa på grävande journalistik och vara den ledande lokala nyhetsförmedlaren, säger Ingvar Näslund, tidningens ansvariga utgivare.

Redaktionens utmaning är att stå upp för det publicistiska uppdraget och tycks ha lyckats i en allt mer digital värld.

– Våra satsningar på webb-tv, mobilapp, fördjupningar, Brännpunkt Västerbotten, grävandegranskningar, och att vi alltid har fokus på att vara snabba och kompletta i det lokala nyhetsarbetet är arbetet några av våra framgångsrecept, menar Ingvar Näslund.

I en intervju i Dagens Media säger Ingvar Näslund, chefredaktör på VK, bland annat såhär:

”Vi har lärt oss vad som fungerar med våra läsare”

Nominerade till Årets Redaktion, se Dagens Media.

  • Aftonbladet Breaking News

”Aftonbladet utsatte sig för en grundlig genomlysning av den egna verksamheten. Ett av de tydligaste resultaten var Breaking news-redaktionen som gång på gång under 2015 har visat sig som nyhetsledare med både snabbhet, fingertoppskänsla och kvalitet. Detta har möjliggjorts av en innovativ organisation där medarbetarna har stort eget ansvar och bemannar redaktionen dygnet runt.”

  • Dagens Nyheter

”DN har lyckats genomföra ett omfattande förändringsarbete och samtidigt förädla den publicistiska kärnan med nytänkande i flera kanaler; digitalt, på papper och live. Med en strategisk kompetenssatsning har redaktionen attraherat profiler som har gett DN ännu starkare genomslag. Mitt i utvecklingsarbetet hävdar tidningen med framgång sin bildjournalistik och tidningsdesign.”

  • Västerbottens-Kuriren

”Västerbottens-Kuriren har en unikt stark position på sin hemmamarknad, framför allt digitalt. Redaktionen tänker nytt och utvecklar nya metoder och produkter, som exempelvis Affärsliv24 och Lövenappen. VK står själva och står starka.”

Anders Ahlberg, juryordförande:

– Det var som vanligt mycket roligt att lyfta fram de redaktioner som presterar bäst. Tuffa tider är svåra utmaningar – men en del låter sig vässas av dem och svarar med stor kreativitet. Att se sådant är starkt inspirerande.

Hela juryn till Årets redaktion består av:

  • Ordförande: Anders Ahlberg, tidigare publisher Kyrkans Tidning och chefredaktör Medievärlden
  • Unn Edberg, ordf Sveriges Tidskrifter
  • Niclas Breimar, tidigare chefredaktör Mitti-tidningarna

Om skruffy5

Vetenskapsjournalist, fotograf och allmänreporter. Jag är skicklig med ord och kamera. Kan sociala medier, bildredigera och webbpublicera samt har god känsla för bild och form. Jag har körkort, så ring till mig för jag hjälper gärna dig. "Kunskap är makt. Gör som jag bruka den med ödmjukhet"
Detta inlägg publicerades i digitalt samhälle, Fredagsspaning, Grävjournalistik, Guldspade, Inspiration, jobbrelaterat, Journalistik, kommunikation och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar