Kim Jong-Un Nordkoreas enväldige härskare

Nordkorea – ett land som styrs av en ny lismande generation

Nordkoreas nya tronföljare Kim Jong-Un går inte i sin fars fotspår utan han tycks ha en mer populistisk framtoning. Enligt Svts dokument utifrån försöker han få landets ekonomi att växa med hjälp av ny teknik, fler jobbtillfällen och att exportera åtråvärda varor. Till sin hjälp har han anlitat en rad av nya yngre statsråd med samma värderingar som honom. Kanske är de hans knähundar, bollplank och rådgivare, vem vet? Den stab som ingick i hans fars närmaste ledning har avskedats eller avrättats.

_DSC0119

Flykten från läger 14 av Blaine Hayden.            Foto: Ritu Andersson

Tryck- och yttrandefrihet tycks knappt existerar i Nordkorea utan landets folket är hårt kuvat sen många generationer tillbaka, något som skildrar väldigt bra i boken Inget att avundas av Barbara Lemick. Boken Flykten från läger 14 författaren Blaine Harden beskriver Hin Dong-hyuk dramatiska rymning från ett nordkoreansk fängelse. Han är den enda som överlevt flykten från Nordkoreas värsta fångläger. Se en av mina tidigare recensioner på denna blogg.

Listig propaganda

Nordkoreas nya ledare räds inte att visa upp sig för folket och omvärlden, men gör det med en listig finess och starka propaganda filmer. Men bakom de folkliga fasaderna och nya statsreglerna/lagar verkar det ligga en mörk baksida. Tvångsarbete är vardag för människorna i Nordkorea enligt Human Rights Watch. genom en aggressiv militär upprustning och med hot om avrättning signalerar landets regent till sitt folk och omvärlden att Nordkorea är ett land som ingen kan sätta sig över.

Svt:s dokument utifrån skildrar på en väldigt intressant vis vem Kim Jong-Ju är. Se den!

Betyg 5/5

Om skruffy5

Vetenskapsjournalist, fotograf och allmänreporter. Jag är skicklig med ord och kamera. Kan sociala medier, bildredigera och webbpublicera samt har god känsla för bild och form. Jag har körkort, så ring till mig för jag hjälper gärna dig. "Kunskap är makt. Gör som jag bruka den med ödmjukhet"
Detta inlägg publicerades i dokumentär, Försvar, Fredagsspaning, Inspiration, jobbrelaterat, Journalistik, kommunikation, krig, mänskliga rättigheter, Månadens filmtips, omvärldsbevakning, pressfrihet, Samhällskritik, traditioner, tryckfrihet. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar